جرثقیل دروازه ای

جرثقیل دروازه ای ، یکی از تجهیزات مهمی است که جهت حمل و نقل، بارگیری و… کاربرد بالایی دارد از مزیت های این سازه می توان به عدم محدودیت در تناژ و محدوده کاری طول و عرض و ارتفاع کاری اشاره کرد و در تمامی صنایع با توجه به تمامی حساسیت های کاری کاربری بالایی دارد .

مدل جرثقیل دروازه ای نیز همانند جرثقیل سقفی، دارای دو دسته بندی اصلی تک پل و دو پل می باشد. تفاوتهای اصلی بین جرثقیل سقفی تک پل و جرثقیل سقفی دو پل نیز جرثقیل دروازه ای بصورت تک پل و دو پل وجود دارد. جرثقیل دروازه ای تک پل نیز بیشتر برای ظرفیتهای زیر ۱۰ تن و دهانه های کمتر از ۲۰ متر استفاده می شود. جرثقیل دروازه ای دو پل نیز برای ظرفیتهای بالاتر از ۵ تن و دهانه های بیشتر از ۱۲ متر کاربرد دارد.

بیشترین کاربرد این جرثقیل در محیط های باز همچون اسکله ها به منظور بارگیری و یا کارگاه های بزرگ سنگ بری برای جابجایی سنگ های وزین و بزرگ می باشد بنابراین میتوان گفت یکی از بهترین گزینه ها برای استفاده در فضاهای باز می باشد.ساختار این جرثقیل بگونه ای است که میتوان با سرعت بالایی عملیات جابجایی و انتقال را صورت داد. طراحی جرثقیل دروازه ای کاملا مهندسی و دقیق می باشد تا بتواند نهایت بهره وری را برای اهداف مدنظر در زمینه های مختلف، فراهم کند.

انواع جرثقیل دروازه ای

 جرثقیل دروازه ای تک پل

نوع تک پل جرثقیل دروازه ای جهت نصب در داخل و بیرون سالن ها با سازه تک پل و شبیه به جرثقیل های سقفی می باشند با این تفاوت که پل آنها جهت حمل ترولی و بالابر به صورت گیردار بر روی چهار پایه استوار می گردد که بر روی دو راهبر با مجموع چهار چرخ تشکیل شده و دارای یک یا چند بالابر می باشند، کلیه تجهیزات بالابر برروی ترولی قرار می گیرد و چرخهای ترولی از زیر پل جرثقیل آویزان بوده و در عرض دهانه جرثقیل حرکت می کند و کل مجموعه بر روی ریل ها که بر روی فنداسیون نصب گردیده اند حرکت می نماید.

 دروازه ای تک پل به دلیل تنوع ظرفیت در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارند و عمدتا در صنایع  سبک و کم کار از ۱  تا ۲۰ تن و دهانه ۵۰ متر با سازه تک پل با قابلیت نصب بالابرهای برقی سیم بکسلی و زنجیری و نصب کنسول از طرفین در کاربریهای مختلف با چرخهای فولادی و لاستیکی جهت اجرا در داخل سوله ها و کارگاه های صنعتی  و عمدتاً بیرون سالن و محوطه باز طراحی گردیده است .

در نوع جرثقیل های دروازه ای تک پل با کمترین هزینه و اضافه نمودن ریلهای طولی مساحت کاربری جرثقیل افزایش می یابد .

جرثقیل دروازه ای دو پل

دروازه ای دو پل جهت نصب در داخل و بیرون سالن ها با سازه دو پل و شبیه به جرثقیل های سقفی می باشند با این تفاوت که پل آنها جهت حمل کالسکه و بالابر  به صورت گیردار بر روی چهار پایه استوار می گردد که بر روی دو راهبر با مجموع چهار ، هشت و یا شانزده چرخ  تشکیل شده و دارای یک یا چند بالابر می باشند، کلیه تجهیزات بالابر برروی کالسکه قرار می گیرد و کالسکه بر روی ریل های حرکت عرضی نصب شده بر روی پل های جرثقیل حرکت می کند و کل مجموعه بر روی ریل ها که بر روی فنداسیون نصب گردیده اند حرکت می نماید.

این نوع جرثقیل ها به دلیل تنوع ظرفیت در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارند و عمدتا در صنایع  سنگین و پر کار از ۵تن تا ۱۰۰ تن و دهانه ۵۰ متر با سازه جفت پل با قابلیت نصب بالابرهای برقی سیم بکسلی و نصب کنسول از طرفین در کاربریهای مختلف با چرخهای فولادی و لاستیکی جهت اجرا در داخل سالن  و عمدتاً بیرون سالن و محوطه باز طراحی گردیده است .

نحوه عملکرد

در مدل دروازه ای دو پل جهت رسد دائم عملکرد اجزای جرثقیل ، دید مناسب و تسلط در جابجایی دقیق بار و سهولت در تعمیرات و نگهداری و جهت ایمنی و تسلط بهتر اپراتور بر اوضاء از کابین استفاده می شود که به صورت آپشن سفارشی به درخواست مشتری اجرا می گردد.

کابینها مجهز به کلیدهای جوی استیک جهت فرمان دادن به جرثقیل و سیستمهای گرمایش و سرمایش و صندلی مناسب جهت اپراتورها می باشند . جرثقیل دروازه ای دو پل با سازه قوی در صنایع سنگین و پرکار نظیر انبار ، صنایع فولاد و ریخته گری ، خطوط تولید دائم کار و تولیدات ماشین آلات و سازه های صنعتی سنگین استفاده می گردد .

آشنایی و کاربردهای جرثقیل دروازه ای

 از انواع پرکاربرد جرثقیل ها جرثقیل دروازه ای محسوب می شود که کارایی خوبی در انواع صنایع سنگین و نیمه سنگین دارد. معمولا از این نوع جرثقیل در فضای باز استفاده می شود و محدودیت خاصی در تناژ ندارد. با این وجود لازم است در این باره به چند نکته توجه شود. در جرثقیل دروازه ای فاصله بین پل ها از یک دیگر اهمیت بالایی برخوردار است. این فاصله ها بر اساس نوع جرثقیل دروازه ای ( تک پل یا دو پل ) طراحی می شود. همچنین در این نوع جرثقیل لازم است تا طول کلگی و فاصله چرخ ها به طور دقیق محاسبه شود.

توجه داشته باشید که عمده نیرو در جرثقیل دروازه ای به پایه ها ( دروازه ها ) وارد می شود. از این رو لازم است که این دروازه ها به نوعی طراحی شوند که بتوانند حداکثر نیرو را تحمل کند. از این رو انتخاب زاویه بین ستون ها در جرثقیل دروازه ای اهمیت بالایی دارد.

نکته!

نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که بار اثر تنش و کمانش در تیرها و ستون ها ایجاد می کند. از این رو جرثقیل دروازه ای باید در برابر تنش و کمانش مقاومت خوبی داشته باشد و بتواند این نیروها را کنترل کند. توجه داشته باشید که در این مدل طراحی به شکلی صورت گرفته است که مهار نیرو توسط خود جرثقیل باید انجام شود بنابراین طراحی اتصالات در انواع مختلف این نوع جرثقیل بسیار بسیار مهم است. همانطور که در بالاتر نیز بیان کردیم از جرثقیل دروازه ای معمولا در فضای باز استفاده می شود. از این رو این جرثقیل باید به نوعی طراحی و اجرا شود که در برابر عوامل محیطی مانند باد و باران و نور مستقیم خورشید مقاومت خوبی داشته باشد.
معمولا در این چنین شرایطی سعی می شود از سایبان های مناسبی برای موتور این جرثقیل استفاده شود. با توجه به این مسئله استفاده از مسیر و راهروی تعمیرات در طول این جرثقیل از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین زاویه دروازه ها نیز به نوعی طراحی می شوند که بتوانند در برابر باد مقاومت خوبی از خود نشان دهند. از طرف دیگر این جرثقیل ها باید در برابر زلزله و دیگر عوامل محیطی ایمن سازی شده باشد.